Wingfoilen is de trendsport in de watersport! In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen: Wat is wingfoilen? Is wingfoilen moeilijk? Welke soorten wingsurfen zijn er? Hoe werkt wingsurfen? Hoe vervoer ik mijn wingfoil? Hoe helpt de reacha bij een ideale dag op de foil?
Wat is Foilen? Wat is Wingfoilen?
Wingfoilen is een nieuwe trendsport. Hierbij worden elementen van kitesurfen en windsurfen gecombineerd. Bij foilsurfen surf je op een draagvleugel. Je zweeft boven het wateroppervlak. Of het nu gaat om wing-foilen, kite-foilen, pump-foilen of wave-foilen. Het resultaat zijn hoge snelheden en een gevoel van gewichtloosheid.
Het verschil tussen de foil-soorten ligt in de verschillende aandrijfmechanismen. De snelheid, de foilsnelheid, wordt op verschillende manieren gegenereerd. Bij wingfoilen wordt een handvlieger gebruikt, die als een zeil in de wind wordt gehouden.
Wingfoil wereldkampioen Balz Müller (@radiculo) gebruikt zijn reacha fietskar om zijn uitrusting te vervoeren
Het foilboard verschilt sterk van windsurf- of kiteboards. Aan de onderkant van het foilboard zit geen normale vin zoals bij het golfsurfen. Het heeft een verticale mast naar beneden. Aan het einde daarvan is een draagvleugel, de hydrofoil-vleugel of foil genaamd, bevestigd. Net als bij een vleugel van een vliegtuig genereert de foil vanaf een bepaalde snelheid lift. Hierdoor komen board en rijder uit het water. Het foilboard ligt niet meer op het oppervlak. De wrijvingskracht neemt af. Door minimale weerstand kunnen hoge snelheden worden bereikt. Het wereldrecord bij wingfoilen ligt op ongeveer 67 km/u.
Zoals eerder vermeld, is er een zekere basissnelheid nodig voor lift. De foilsnelheid wordt bij wingfoilen bereikt door de wing. De wing lijkt op een lijnvlieger zonder lijnen. Maar wordt net als bij windsurfen met de hand bestuurd. Qua productie en materiaal lijken wings sterk op kites. Ze zijn gemaakt van met kevlar of nylon versterkte kunststoftextielen. De wings worden in vorm gehouden door een meer-kamer-systeem van luchtkamers, nadat ze zijn opgeblazen. Dankzij de luchtkamers blijft de wing drijven als je in het water valt. Dit is overigens in het begin een constante factor bij het wingsurfen.
De wing kan ook op diverse manieren buiten het water worden ingezet. Op het land kan de handvlieger van de wingfoil ook worden gebruikt op longboards, ski's of inline-skates.
reacha SPORT LONG in gebruik met twee foilboards
Sinds 2019 is wingfoilen in de mode en wint het aan populariteit. Een voordeel van foilen ten opzichte van regulier kitesurfen of windsurfen: zelfs lage windsnelheden van tien knopen zijn voldoende. Het materiaal van het wingfoilen is makkelijker te hanteren dan bij het kitefoilen of windsurffoilen. Ook is het eenvoudiger om wingfoilen te leren dan andere foilsoorten. Wie deze trendsport wil uitproberen, vindt inmiddels surfscholen die wingsurf cursussen aanbieden.
De verschillende vormen van Wingfoilen
Naast het klassieke Wingfoilen zijn er nog andere manieren om wing en foilboards te gebruiken.
Alleen op het water met het foilboard
Bij de zogenaamde pumpfoiling wordt snelheid gemaakt op een kort foilboard door het verplaatsen van het lichaamsgewicht. Met pompende bewegingen op het board brengt het foil je omhoog. Zelfs bochten maken op het foilboard is geen probleem. Pumpfoilen is echter fysiek zeer veeleisend. Lange afstanden op het water zijn dus alleen mogelijk met veel uithoudingsvermogen.
Het transport naar het water zonder wing is eenvoudiger. Het foilboard blijft echter omvangrijk en lastig te vervoeren. Een fietskar zoals de reacha brengt je board met de mast omhoog naar het water.
Foto credit: Star Board
De wing op het land gebruiken
Met name voor het leren van wingfoilen is de combinatie met een longboard of skateboard aan te bevelen! Zonder ervaring in kitesurfen of windsurfen, kun je de eerste stappen op het board op het land maken. Als de wind gunstig is, kan de wing worden gebruikt om snelheid te maken.
In tegenstelling tot het windsurfen wordt het zeil niet stevig op het board geschroefd.
Of het nu op het land of op het water is, zorg er altijd voor dat je wing met een leash aan je pols vastzit! Het risico dat je valt tijdens het wingsurfen en dat je wing onbeheersbaar wordt, is zeer hoog!
Ook voor wintersporters zijn wings interessant. Of het nu op de piste is of op de langlaufbaan. De wing trekt je door de sneeuw als er wind is. Wingfoilers hebben veel plezier met de wing, vooral op een snowboard. Wie de wing het hele jaar door wil gebruiken, moet eens goed kijken naar wing-skiën.
Vooral in vlak terrein moeten de ski's of het wingfoil worden vervoerd. Dit is mogelijk zonder auto! Met de fietskarren van reacha hoef je echter niet zwaar te tillen. Of het nu gaat om wingfoilen of skiën, met reacha kom je overal!
Zelfs op de reacha ziet het foil er goed uit
Wing-SUPen
Als de wind te sterk is, hoeft een tocht op een SUP-board (stand up paddle) niet te worden overgeslagen. Met de combinatie van wing en SUP ben je toch op het water onderweg. Bij het wing-SUPen sta je gewoon op je SUP. In plaats van te peddelen, laat je je door je wing trekken. Pomp je SUP en je wing op en je kunt vertrekken.
Het goede nieuws: als je aan het SUPpen bent, kunnen de SUP en de wing de luchtpomp delen. Als je het niet in twee rugzakken wilt dragen, ben je meestal aangewezen op je auto. Een lange SUP is uiterst omvangrijk en past zelden goed in de auto. Met de fietskarren van reacha kun je je wing en sup eenvoudig vervoeren. Op je spot hoef je alleen je foil aan de waterkant te lossen. Zonder emissies, stress en parkeerproblemen.
Om jezelf en het milieu bij het wingsurfen niet in gevaar te brengen: steeds meer fabrikanten van wingfoils gebruiken kijkvensters. Hiermee zorg je ervoor dat jij en anderen in het water niets overkomt.
Foto credit: SUP TV
Zonder wing op de E-Foil
Eerder hebben we al over pumpfoilen gesproken. De alternatief hiervoor zonder wing is het E-Foilen. Hierbij is in het board een elektrische motor die een propeller op de foil aandrijft. Met een afstandsbediening in je hand regel je de snelheid van de E-Foil. In wezen werkt het E-Foilen zoals het wingsurfen, maar dan zonder wind. Met een E-Foil kun je tot wel 50 km/u over het water glijden.
Het probleem van E-Foils? Ze zijn extreem kostbaar. Wie toch geïnteresseerd is in E-Foils: de populairste merken zijn Flite, Audi en Waydoo. Wie het fietskarren van reacha en E-Foil in actie wil zien, kan dat in de Motorworld in Keulen
Bijdrage van reacha gebruiker Flo en zijn E-Foil
Hoe vervoer ik mijn Wingfoil?
Zelfs als het materiaal voor het wingfoilen beheersbaarder is dan bij kite- of windsurfen met foil, hoopt er toch heel wat materiaal op. Naast de wing en het board moet je ook nog een pomp, helm, neopreen schoenen, wetsuit, reddingsvest en zonnebrandcrème meenemen. In principe zijn er twee componenten voor het vervoer van de wingfoil. De wing en jouw board. De wing met pomp kan compact worden opgeborgen in een rugzak of een speciale tas. Dat neemt nauwelijks ruimte in beslag. Het is moeilijker om het foilboard te vervoeren. Hoewel er inmiddels opblaasbare wingboards zijn die opgerold kunnen worden vervoerd als een kleine SUP. Daar komt dan nog het foil bij, bestaande uit mast en vleugels.
Voor het vervoer zijn er verschillende mogelijkheden: ofwel demonteren of de wingfoil in zijn geheel vervoeren. Als je een opblaasbaar board en het gedemonteerde foil meeneemt, kun je het zelfs meenemen in het vliegtuig. Het past ook in jouw kofferbak. Je bent dan echter wel 30 minuten bezig op de plek van bestemming. Het board moet worden opgepompt, het foil gemonteerd op het board, en de wing moet worden opgepompt. Opwarmen voor watersport is dan al gedaan. Bovendien kunnen de onderdelen van het foilboard, zoals de romp, mast of vleugels, beschadigd raken tijdens het vervoer van de wingfoil.
Gemonteerd vervoer is nauwelijks mogelijk in een auto. Afhankelijk van de lengte van de mast is het montuur te groot voor een kofferbak. Daarvoor is een grote auto of een bestelwagen nodig. Er zijn echter alternatieven om je wingfoil-materiaal te vervoeren.
De fietsaanhangers van reacha zijn de eenvoudigste manier om je wingfoil te vervoeren. Op een fietsaanhanger plaats je je wing, je foilboard en je pomp. Zet alles vast met een spanband. Zo kun je naar het meer fietsen. En dat zonder parkeerproblemen en het monteren van de wingfoil. En het beste is: geen CO2-uitstoot.
Wil je je SUP met wing gebruiken?
Daar heeft de fietsaanhanger van reacha geen problemen mee. Plaats je foil in de kofferbak en bevestig je SUP erbovenop! Meer informatie hierover vind je hieronder of hier
reacha bij RTL West in een interview met onze partner Luxury Gadgets
Je wingfoil naar het water brengen:
Met de reacha kun je je board-foil-wing combinatie rechtstreeks naar de waterkant trekken. Dankzij de Bike-Connector verandert de fietsaanhanger in een handaanhanger in een paar eenvoudige stappen. Zo ga je ook de laatste meters moeiteloos!
Daarna hoef je alleen nog maar het foilboard en de wing naar het water te brengen. De beste tips daarvoor hebben we samengevat van Wingpassion.de:
Als je geen zin hebt om te lezen, kun je hieronder ook gewoon een video over het vervoer van de wingfoil bekijken.
- Pak het wingboard vast bij de uitsparing aan de onderkant van het board. Druk de voorkant tegen je heup en het foil naar buiten.
- Als je een stevige grip hebt, pak je je wing in de andere hand!
- Denk eraan: draag het board uit de wind en de wing aan de windkant. Zodat je je wing niet beschadigt met het foil.
- Heeft je wingboard geen draaguitsparing, neem het dan ondersteboven op met het foil. Dat is misschien niet comfortabel, maar met je reacha kom je gemakkelijk tot aan de waterkant.
- In het water kun je je wingboard met foil voor je laten drijven. Op foliediepte wordt het board eenvoudig gedraaid!
Je wingfoil vervoeren met reacha:
Met reacha kun je zonder problemen je wingfoil-materiaal vervoeren. Zowel met de lange dissel, als met de Weber of de korte dissel van reacha, kun je je wingfoil, board en pomp vervoeren.
Je hebt twee opties om je wingfoil-materiaal met reacha te vervoeren, afhankelijk van hoeveel wingsurfuitrusting je meeneemt! Je foilboard vervoer je gemonteerd op de reacha en bevestig je met een bevestigingsband. Als je twijfels hebt, kun je de foils demonteren en in de kofferbak van de reacha plaatsen.
Je wing kun je ook in de kofferbak van de reacha plaatsen of stevig vastbinden op je board. Met een fietsaanhanger van reacha hoef je niet eerst je foilboard op het strand in elkaar te zetten. De lengte van je foilboard doet er niet toe voor reacha. Kleinere wingfoil-setups kunnen worden vervoerd met de reacha SPORT SHORT of de Weber-dissel. Is het board langer, dan is vervoer met de reacha SPORT LONG zonder problemen mogelijk.
Je wing en SUP vervoeren met reacha
Wil je in plaats van een wingfoil met je SUP-foil naar het strand? De reacha is speciaal ontworpen om lange sportartikelen zoals SUP's of surfboards met foil te vervoeren.
Zo kunnen SUP's tot 4,3 m met de lange SPORT-disssel naar het meer worden gebracht. Een handig ingepakte wing past in de kofferbak van de fietsaanhanger reacha. Met reacha fiets je naar de waterkant en start je direct op de wing-SUP.
Je E-Foil vervoeren met reacha
Je E-Foil vervoer je net als je wingfoil. Gewoon ondersteboven op de reacha gelegd, vastgezet en klaar om naar het water te gaan!
Voor wie meer wil leren over wingfoilen, kijk op ons Instagram-account. Daar vind je veel van onze atleten die momenteel aan het foilen zijn. Ze vervoeren allemaal hun wingfoil met reacha en kunnen zo zonder auto. Hiermee doe je zowel jezelf als het milieu een plezier.
Wingfoilen is leuk en de trend op het water. Hoewel de aanschaf van je eigen uitrusting duur is, is het de moeite waard. Het enige nadeel van de sport is het transport van de wingsurfmaterialen. Hoewel alles gedemonteerd en opgeborgen kan worden, is dit een zeer tijdrovende methode! Om het maximale uit je wingfoil te halen, raden we aan om een trailer te gebruiken voor het vervoer. Hiermee bespaar je niet alleen veel tijd, maar doe je ook iets goeds voor het milieu! Bovendien is het transport van het board veiliger in de trailer. En nu naar het water!
Enthousiast geworden om te gaan wingfoilen? Dan raden we deze twee video's aan. Daar leer je alles over de opbouw en het vervoer van wingfoils.