Juist in tijden van stijgende benzineprijzen en duurzaam denken stappen steeds meer mensen over op een e-bike als alternatief vervoermiddel. Het probleem: waar laat je al je spullen die normaal gesproken in de kofferbak passen? Maar zelfs op de e-bike hoef je geen ruimte op te geven. Een fietsaanhanger voor e-bikes biedt uitkomst. In dit artikel leggen we uit of de reacha geschikt is als aanhanger voor jouw e-bike. Het korte antwoord: Ja!


Met name voor nieuwkomers op de e-bike roepen zich enkele vragen op: Waar moet je op letten wanneer je met een elektrische fiets een aanhanger trekt? Welke soorten fietsaanhangers zijn er? Kan elke aanhanger aan elke e-bike worden gekoppeld? Waar moet je op letten bij het rijden met een e-bike en aanhanger? Welke juridische aspecten zijn er bij de e-bike van belang?

We proberen in dit artikel jouw vragen over de elektrische fiets en de aanhanger te beantwoorden. Aan het einde raden we je een van de beste cargo-aanhangers aan voor de verschillende soorten e-bikes.

Voor- en nadelen van de combinatie van e-bike en fietsaanhanger

De combinatie brengt veel positieve aspecten met zich mee. Vooral tijdens tochten biedt dit vrijheid en maakt het mogelijk meer bagage op te bergen. Een rugzak die je rug belast, wordt in de aanhanger geparkeerd. Met een e-bike en cargoaanhanger kun je je concentreren op je tocht en hoef je niet te zwoegen! Het trekken van bergen verloopt moeiteloos met zo'n combinatie.

Een tocht met een fietsaanhanger, e-bike en bagage biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een auto: geen files, geen parkeerplaatsen, geen belasting voor het milieu, geen stress. Met je combinatie kun je ontspannen langere dag- of weekendtochten maken. In plaats van je bagage in de kofferbak te laden, kun je klimaatneutraal de weg op gaan! Het beste van alles: eenmaal op je favoriete plek aangekomen, hoef je geen parkeerplaats te zoeken, maar kun je je combinatie ter plaatse achterlaten.

Natuurlijk brengt de combinatie van fietsaanhanger en e-bike niet alleen voordelen met zich mee. Er zijn ook nadelen die in overweging moeten worden genomen voordat je tot aankoop overgaat: Een aanhanger voegt meer gewicht toe aan je fiets en verbruikt meer batterij. Je moet niet altijd met volledige ondersteuning rijden. Anders wordt de rit korter dan gedacht. Een aanhanger maakt je fiets minder wendbaar en beperkt je bewegingsvrijheid. Bovendien wordt je remweg langer. Voorzichtigheid is geboden!

De voordelen van een fietsaanhanger in één oogopslag

 • Mobiel vrachtvervoer
 • Meer bergruimte en geen zware rugzak
 • Klimaatvriendelijk onderweg
 • Geen files of parkeerproblemen
 • Wendbaarder dan een cargofiets
 • Je e-bike kan ook worden gebruikt zonder aanhanger, als er niets vervoerd hoeft te worden

Fietsaanhangers en e-bikes bieden niet alleen maar voordelen. We belichten ook de keerzijde van de combinatie:

De nadelen van een fietsaanhanger en e-bike in één oogopslag

 • Beperkte manoeuvreerbaarheid
 • Beveiliging tegen diefstal
 • Batterij raakt sneller leeg door extra belasting
 • Langere remweg
Zo kun je je batterijverbruik verminderen

Het grootste nadeel van een fietsaanhanger en e-bike is dat het batterijverbruik toeneemt! Om dit tegen te gaan, kun je zo min mogelijk ondersteuning gebruiken. Rijd met een constante snelheid en probeer de ondersteuning laag te houden. Gaat het bergopwaarts en wordt de cargoaanhanger zwaar, dan kun je een tandje hoger schakelen met je fiets. Denk eraan om op tijd terug te keren naar de Eco-modus. Probeer constant te rijden en de mate van ondersteuning zo min mogelijk te wijzigen!

Ons belangrijkste advies: je bent onderweg met een e-bike en een cargoaanhanger en hebt ruimte! Stop een reservebatterij in je aanhanger en als je tocht meerdere dagen duurt, ook de oplader van de e-bike! Steeds meer restaurants en gemeenten bieden oplaadpunten voor gasten aan. Zo kun je onderweg ook opladen.

Fietsaanhanger voor e-bikes

Hoe lichter de aanhanger, hoe minder extra belasting voor de batterij.

Soorten e-bikes en geschikte aanhangers

Net als bij reguliere fietsen zijn er verschillende soorten e-bikes. Voor de keuze van de juiste fietsaanhanger is de positie van de accu cruciaal. Wij geven uitleg over de meest voorkomende soorten! Ook beantwoorden we de vraag welke fietsaanhangers geschikt zijn voor e-bikes.

E-stadsfietsen zijn betrouwbare alledaagse fietsen die de uitdagingen van de stad goed aankunnen. Ze hebben vaak een bagagedrager waarin de accu zit, mits deze niet is geïntegreerd in het frame. Voor e-stadsfietsen zijn bagageaanhangers met asverbinding geschikt, dwz. aanhangers waarbij de dissel aan de as van het achterwiel is bevestigd. Voor e-bike aanhangers met koppeling aan de zadelstang kan het vanwege de bagagedrager wat ingewikkelder worden. Bij reacha is er een lange Fietsconnector voor stadsfietsen. Voor fietsen met bagagedrager zijn er speciale aanhangers waarbij de koppeling daar wordt bevestigd.

reacha fietsaanhanger aan e-stadsfiets

E-trekkingfietsen blinken uit door hun rechte zithouding en uitrusting die geschikt is voor toertochten. Deze e-bikes zijn veelzijdig en bieden een goede mix tussen een mountainbike en stadsfiets. Extra opbergruimte wordt geboden door een bagagedrager. Dit maakt het gebruik van e-bike fietsaanhangers met koppeling aan de zadelpen lastig. Hier geldt ook: ofwel een aanhanger met asverbinding of een langere koppeling die boven de bagagedrager van de e-bike wordt geplaatst. De lange Fietsconnector voor trekkingfietsen van reacha kan zonder problemen worden gemonteerd op de meeste bagagedragers van e-bikes.

reacha fietsaanhanger aan e-trekkingfiets

Elektrische racefietsen zijn vooral leuk. De elektrische aandrijving en de aerodynamica van een e-bike zijn gewoon geweldig. Het beste aan een elektrische racefiets? De accu maakt deel uit van het frame en daarom kan elke soort fietsaanhanger aan de e-racefiets worden bevestigd. Een bagageaanhanger aan de achteras vormt geen enkel probleem. Dankzij het hoge zadel kunnen fietsaanhangers, zoals de reacha, eenvoudig aan de fiets worden bevestigd! Aangezien bij elektrische racefietsen het gewicht zo laag mogelijk moet zijn, moet de e-bike fietsaanhanger licht zijn.

reacha fietsaanhanger aan elektrische racefiets

E-mountainbikes maken van je trip naar de bergen een eitje! Vol gas de berg op en weer naar beneden over het pad. Of het nu een elektrische full-suspension of hardtail is. Het kan vreemd lijken om het te combineren met een fietsaanhanger. De accu van bijna alle modellen bevindt zich in het frame van de e-mountainbikes. Daarom kan bijna elke fietsaanhanger worden gecombineerd met een eBike of e-mountainbike. Als het volgende pad in het bos wordt aangelegd, is het het overwegen waard om een fietsaanhanger te gebruiken. Wie zich dat niet kan voorstellen, zou deze video van Mr-Eit moeten bekijken.

reacha fietsaanhanger aan elektrische mountainbike

De e-ladingfietsen zijn de alternatief voor de auto. Veel ruimte, veel comfort en geen negatieve CO2-voetafdruk. Dat is duurzaamheid! Wie niet genoeg ruimte heeft, kan de e-bike combineren met een fietsaanhanger! Het hangt af van de opbouw van uw ladingfiets welk soort aanhanger eraan kan worden gehangen. De fietsaanhanger reacha met zijn Universele Bike-Connector kan tot nu toe overweg met elke (elektrische) ladingfiets!

reacha fietsaanhanger aan elektrische ladingfiets

De s-pedelecs zijn als het ware de grote broer van de e-bike. Deze als bromfiets geclassificeerde fiets haalt bijna 45 km/u en heeft een vergunning nodig. Aan dit soort eBike mag geen normale fietsaanhanger worden gekoppeld. Deze heeft een extra vergunning nodig. Helaas is de reacha niet goedgekeurd als fietsaanhanger voor s-pedelecs.

reacha fietsaanhanger voor s-pedelecs

Tips voor het rijden met een e-bike en fietsaanhanger

De rijervaring met een fietsaanhanger aan de e-bike is anders dan alleen met de e-bike onderweg zijn. Voordat je op pad gaat met een fietsaanhanger en e-bike: Maak een proefrit! Je zult merken dat er een paar dingen anders zijn:

Je e-bike is aanzienlijk minder wendbaar. De fietsaanhanger aan de e-bike vergroot je draaicirkel en je komt moeilijker door bochten. Rijd voorzichtig en anticiperend met het e-bike met aanhanger. Als je te snel door een bocht gaat, kan je fietsaanhanger kantelen. We raden aan om langzaam te rijden met een fietsaanhanger aan de e-bike.
Om niet te snel te rijden, moet je de maximale ondersteuning niet gebruiken. Omdat je meer accu verbruikt met een zwaardere belasting, moet je ook je inspanning verminderen!
Vanwege het extra gewicht dat van achteren op je e-bike drukt, is ook de remweg langer! Probeer eerder te remmen en niet te hard in de remmen te knijpen!
Een laatste tip voor de combinatie van e-bike en fietsaanhanger is om randen te vermijden. We begrijpen dat dit in het dagelijks leven niet altijd lukt. Dus rijd voorzichtig over randen. Anders loop je het risico om te kantelen! Wat je ook moet vermijden, is hard remmen, schokkerig sturen en grote obstakels zoals stenen!

Hier alle tips in één oogopslag

 • Rijd niet te snel
 • Rijd niet met volledige elektrische ondersteuning
 • Rem en stuur niet schokkerig
 • Rijd anticiperend
 • Let op randen en probeer ze te vermijden
 • Rem eerder: je remweg is langer

Verder raden we aan om de klassieke aanwijzingen te volgen voordat je op pad gaat met de e-bike en fietsaanhanger

 • Let op voldoende bandenspanning. Zowel bij de e-bike als de fietsaanhanger
 • Controleer voor vertrek de remmen
 • Controleer of de e-bike fietsaanhanger stevig is bevestigd
 • Let op dat de totale belasting van je fietsaanhanger niet te zwaar is!
Fietsaanhanger voor SUP en surfplanken, geschikt voor e-bikes

Thomas Oschwald met zijn reacha

Wat maakt een goede fietsaanhanger voor e-bikes?

Bij deze vraag moet eerst worden verduidelijkt waarvoor je de fietsaanhanger nodig hebt. Belangrijk bij een e-bike is in ieder geval dat de aanhanger licht is. Hierdoor wordt de accu van de elektrische fiets minder belast.
De fietsaanhanger voor je e-bike heeft een goede koppeling nodig. Of deze nu aan de zadelpen of de achteras wordt bevestigd, maakt niet uit. Een e-bike aanhanger moet goed verlicht zijn en voldoen aan de algemeen geldende voorschriften van het betreffende land!

Er zijn drie grote soorten fietsaanhangers voor e-bikes. Hondenaanhangers voor e-bikes, kinderaanhangers voor e-bikes en lastenaanhangers voor e-bikes!

Bij e-bike fietsaanhangers voor honden moet je erop letten dat de aanhanger voldoende geveerd is. Bovendien moet de hondentransporter groot genoeg zijn voor je hond! Vooral als je met de e-bike en fietsaanhanger een lange afstand aflegt, moet je lastenaanhanger zeer goed geveerd zijn. Anders loop je het risico je hond schade toe te brengen.

Een lastenaanhanger voor de e-bike moet worden geselecteerd op basis van het doel ervan. Heb je een fietsaanhanger voor je e-bike nodig om boodschappen te doen? Let er dan op dat de dissel niet te lang is. Dit is overbodig voor boodschappen en verhoogt het kantelgevaar. Een lastenaanhanger voor het doen van boodschappen moet ontworpen zijn om een paar kilo te vervoeren. Het geweldige van fietsaanhangers met zadelpenbevestiging? Als de aanhanger niet aan de e-bike hangt, kan hij ook worden gebruikt als boodschappenkar! Zoals bijvoorbeeld de SPORT SHORT van reacha met handige staanplaats.

Heb je een lastenaanhanger nodig om zwaar materieel of objecten met je e-bike te vervoeren? Dan moet je lastenaanhanger goed geveerd zijn en niet ongeremd zijn. Bij te hoge snelheid kan dit tot ongelukken en gevaren leiden. Ook vanwege het zwaartepunt is een fietsaanhanger met stabiele frame- en asverbinding geschikt voor de e-bike!

Wil je met je e-bike lang materieel vervoeren? Een surfplank, een ladder of een SUP? Dan raden we een e-bike fietsaanhanger aan met een lange dissel en zadelpenverbinding. Zo kun je met je e-bike fietsaanhanger lang materieel vervoeren. De SPORT LONG van reacha is hier geschikt voor. Hiermee kun je materiaal tot 5 m lengte trekken. Het beste aan reacha? Dankzij de modulaire constructie van de fietsaanhanger kan de dissel binnen korte tijd worden vervangen. Zo wordt je e-bike combinatie voor boodschappen doen je weekend metgezel voor de trip naar het meer!

Als je een e-bike fietsaanhanger voor je kinderen zoekt, geldt in principe hetzelfde als voor een e-bike aanhanger voor honden. Hierbij moet je nog meer letten op het aspect van veiligheid! Als je onderweg bent met de e-bike, moeten je kinderen veilig in de aanhanger zitten! Bezuinig niet bij de aankoop en zorg ervoor dat de aanhanger zo veilig mogelijk aan de e-bike wordt bevestigd! Hoewel het in niet alle landen verplicht is, raden we aan dat kinderen altijd een helm dragen. Vooral als een e-bike de fietsaanhanger trekt en snelheden van 25 km/u bereikt!

reacha fietsaanhanger bij de e-bike in de sneeuw

Mr. Eit met zijn reacha aan de e-bike

Welke wettelijke zaken moeten in acht worden genomen bij het gebruik van een e-bike fietsaanhanger?

Allereerst een kleine opmerking: dit is geen juridisch advies, en het online aanbod van reacha pretendeert geenszins dergelijk advies te geven of te vervangen. Aansprakelijkheid en garantie voor de inhoud van dit artikel zijn, voor zover toegestaan binnen de huidige wetgeving, uitgesloten.

Wat u moet overwegen bij het gebruik van een e-bike fietsaanhanger varieert van land tot land. Als bedrijf uit Beieren presenteren wij de belangrijkste regels uit Duitsland. Hieronder vindt u diverse websites met meer informatie over het rijden met een e-bike fietsaanhanger!

Zoals hierboven vermeld, mag u met een S-Pedelec geen gewone fietsaanhangers trekken, maar alleen daarvoor goedgekeurde aanhangers. Of het nu gaat om kinderaanhangers, hondenaanhangers of lastenaanhangers. Ook geen reacha! Een fietsaanhanger mag alleen aan e-bikes worden gekoppeld die een elektrisch ondersteunde maximale snelheid hebben van 25 km/u.

De reacha is weliswaar geen kinderwagen en we raden uitdrukkelijk af om kinderen in de reacha te vervoeren. Maar ter informatie: bij het vervoer van een fietsaanhanger met de e-bike mogen er maximaal twee kinderen in de aanhanger zitten. Ook mag niet iedereen een e-bike met een kinderwagen trekken. De bestuurder van het voertuig moet minstens 16 jaar oud zijn! Er is ook een maximaal gewicht voor fietsaanhangers. Een ongeremde lastenaanhanger zoals de reacha mag maximaal met een gewicht van 45 kg worden geladen. Hoewel de reacha meer gewicht aankan, raden we het af!
Als de fietsaanhanger een oplooprem heeft, mogen er met een e-bike tot 90 kg worden getrokken! Hierbij moet echter ook het toegestane totaalgewicht van de e-bike in acht worden genomen. Elke e-bike heeft een toegestaan gewichtslimiet. Bij de meeste e-bikes ligt dit limiet rond de 130 kg. Ook moet het toegestane gewicht van de aanhanger in acht worden genomen. Bij de reacha SPORT is dit respectievelijk 35 kg aan de fiets en 60 kg als handaanhangwagen.

Hieronder vindt u alle voorschriften in Duitsland in een oogopslag

 • De combinatie van een S-Pedelec (tot 45 km/u) en een gewone fietsaanhanger is niet toegestaan
 • Een ongeremde e-bike fietsaanhanger mag maximaal met 45 kg worden geladen
 • Een geremde e-bike fietsaanhanger mag maximaal met 90 kg worden geladen
 • In een kinderwagen mogen maximaal twee kinderen zitten
 • De minimale leeftijd om een kinderwagen met een e-bike te trekken is 16 jaar
 • Het toegestane totaalgewicht van de e-bike mag niet worden overschreden
 • Het toegestane totaalgewicht van de fietsaanhanger moet worden nageleefd

Informeer u alstublieft voor uw rit: welke wettelijke vereisten gelden in uw land om met een e-bike en fietsaanhanger onderweg te zijn.
Hier vindt u meer informatie over de volgende landen:

Is de reacha geschikt als E-bike aanhanger?

Om kort antwoord te geven: Ja! De reacha heeft alles in huis om goed te harmoniëren met een E-bike!

Waarom is de reacha geschikt als fietsaanhanger voor e-bikes? Omdat de reacha voornamelijk bestaat uit textiel en lichtgewicht aluminium, zijn de lastaanhangers extreem licht. De best verkochte reacha, de SPORT LONG, weegt in de gangbare compacte uitvoering slechts 8,9 kg. In vergelijking met anderen, zoals die van Klarlift, is dit dus extreem licht! Dit zorgt ervoor dat de reacha als zodanig nauwelijks invloed heeft op de prestaties van de batterij. Als de reacha beladen is, heeft dit natuurlijk invloed. Om dit tegen te gaan, stop eenvoudig een reserve-accu in de fietsaanhanger voor e-bikes!

Onze Bike Connector is modulair ontwikkeld. Daarom is er vrijwel geen e-bike waarop de fietsaanhanger van reacha niet aangesloten kan worden. Met geïntegreerde accu is de montage hetzelfde als bij elke andere fiets. Er is slechts 5 cm ruimte aan de zadelbuis nodig! Als de accu op de bagagedrager is gemonteerd, beperkt dit de positioneerbaarheid van de Bike Connector. Omdat de bagagedrager van de e-bike hoger ligt, kan de reacha-adapter alleen onder het zadel worden bevestigd. Toch hebben we met de CITY-variant van de Bike Connector een oplossing gevonden. Zo kan vrijwel elke e-bike worden verbonden met een fietsaanhanger van reacha! Dankzij de Bike Connector kan de fietsaanhanger ook binnen enkele seconden van je e-bike worden losgekoppeld. Het uiteinde blijft aan je zadel bevestigd. Zo kan de reacha als handkar worden gebruikt. Als hij weer als fietsaanhanger voor e-bikes nodig is, kan de lastaanhanger net zo snel weer worden bevestigd!

Veel van onze klanten gebruiken hun reacha fietsaanhanger met een e-bike. Hier zijn enkele beoordelingen:

★★★★★

Geweldige combinatie!

Met de reacha op de e-bike is het gemakkelijk om naar het meer te gaan en de volledige windsurf- en/of SUP-uitrusting mee te nemen. Sinds ik de reacha SPORT heb, blijft de auto vaak in de garage staan. Het is gewoon leuk om ermee naar de plek te fietsen. Geweldige combinatie!

Jochen H.

reacha fietsaanhanger op e-bike met SUP

★★★★★

Duiken en boodschappen doen

Tot nu toe alles geweldig. Het is leuk om boodschappen te doen en met de duikuitrusting kan ik naar het zwembad gaan, relaxen en de rest te voet met de kar meenemen. Hij loopt super goed achter de e-bike.

Joachim N.

reacha fietsaanhanger met duikuitrusting en CITY-Deichsel op e-bike

★★★★☆

Perfecte oplossing voor windsurfers

Sinds ik de aanhanger heb, ben ik niet meer met de auto naar het strand gegaan! Afstand tot het strand: 5 km. Perfect met de E-bike! Voor boards van 120L is de aanhanger een beetje smal, maar je kunt improviseren. Uiteindelijk heb ik 2 boards, 2 masten met 3 zeilen, een strandstoel, de parasol en accessoires zoals wetsuits en handdoeken meegenomen. Wat wil je nog meer? Topproduct.

Markus U.

Fietsaanhanger reacha op het strand met windsurfequipment

De juiste fietsaanhanger reacha voor jouw E-bike

De keuze van de juiste fietsaanhanger voor jouw E-bike hangt, zoals hierboven beschreven, af van je doel. Wil je met de E-bike en de fietsaanhanger je auto vervangen voor de wekelijkse boodschappen? Of wil je het geheel gebruiken voor het vervoer van je SUP? In het volgende gedeelte leggen we gedetailleerder uit welke fietsaanhanger reacha geschikt is voor jouw E-bike!

Alle reacha-modellen worden bevestigd aan de zadelpen van je E-bike met behulp van de Bike Connector.
In de regel zit je met de bestseller van de meestverkochte fietsaanhanger van reacha meestal goed. De fietsaanhanger past op bijna elke E-bike en de lange deichsel maakt het mogelijk om apparatuur tot 4,5 m lang te vervoeren. Het geheel van E-bike en reacha wordt weliswaar lang, maar kan ook in het dagelijks leven worden gebruikt. Als de lange deichsel te lang is, kun je ook kiezen voor de SPORT SHORT. Hiermee sluit je dezelfde fietsaanhanger aan op je E-bike met een kortere deichsel. Hoewel je geen SUP meer kunt vervoeren, heb je wel een handige bagagewagen. Dankzij de Bike Connector kun je de reacha ook als handkar gebruiken.

Hoe wordt de reacha aan de E-bike bevestigd?

Zoals beschreven, wordt de fietsaanhanger reacha met behulp van de Bike Connector aan je E-bike bevestigd.
De Bike Connector is verkrijgbaar in twee verschillende maten. Aan de ene kant is er de lange CITY-variant: Deze is vooral geschikt voor E-bikes met bagagedrager, E-stadsfietsen en E-trekkingfietsen. De lange buis van de koppeling past probleemloos over de meeste bagagedragers. Hierdoor kan ook de korte CITY-deichsel bijna aan elke E-bike worden bevestigd.

Voor alle E-bikes zonder bagagedrager is de SPORT-Bike Connector geschikt. Deze wordt bevestigd, net zoals bij elke andere fiets. Mocht je je er niets bij kunnen voorstellen, bekijk dan deze video van onze oprichter Floko. Daar zie je de Bike Connector in actie!

E-Lastenrad in plaats van fietsaanhanger met E-bike

Geen zin in een combinatie en meer interesse om de lading altijd in het oog te hebben? Misschien is dan een E-Lastenrad de beste alternatieve voor jou!
Alles wat je normaal gesproken in je fietsaanhanger voor de E-bike zou doen, zet je gewoon vast op je Lastenrad. Echter, E-Lastenräder zijn meestal behoorlijk duur en kosten vaak het drievoudige van een goede fietsaanhanger. Bovendien hebben ze veel ruimte nodig. Normale fietsaanhangers nemen ook ruimte in beslag in de garage. Veel aanhangers zijn echter inklapbaar of kunnen uit elkaar worden gehaald. De fietsaanhangers van reacha zijn echter anders geconstrueerd. Dankzij de modulaire constructie van de fietsaanhanger uit Opper-Beieren kan deze in een paar handelingen worden gedemonteerd. Het kleine pakformaat maakt het dan mogelijk om deze eenvoudig in een rek of kast op te bergen!

Suche