Zijn kennissen vonden het een gek idee, maar Thomas Oschwald liet zich niet afschrikken, zelfs niet toen de eerste twee pogingen mislukten. De derde keer slaagde hij erin zijn doel te bereiken. Hij reisde over het water van Genève naar Basel, met slechts twee transportmiddelen: zijn SUP en een reacha trailer. We vroegen hem daarom zijn ervaringen met ons te delen.


Er zijn vele manieren om van Genève naar Bazel te komen: Met de auto of trein duurt de reis iets minder dan 3 uur, met het vliegtuig zou de afstand minder dan een uur zijn. Met een beetje spierkracht zou je in 15 uur op de fiets of 50 uur te voet je bestemming bereiken.

Maar er is ook een waterweg die van Genève naar Bazel leidt. En dit is precies wat de stand-up paddler Thomas Oschwald had gekozen voor zijn ambitieuze "project". Het doel: een reis van Genève naar Bazel - alleen over rivieren, kanalen, meren en andere waterwegen alleen met de SUP en een aanhangwagen om de stand-up paddle altijd naar de dichtstbijzijnde oever te kunnen vervoeren.

Eerste poging, tweede poging, derde poging

Het idee kwam voor het eerst in het hoofd van de enthousiaste stand-up paddler Thomas Oschwald toen hij dertig jaar oud was. Twee jaar later vertrok hij op zijn eerste reis, maar een darmontsteking zette een domper op zijn plannen tijdens de eerste poging. Twee maanden later volgde de tweede poging: Oschwald peddelde helemaal naar Frankrijk, maar stuitte daar op onbegaanbare obstakels: Scheepssluizen, kanaaltunnels en elektriciteitscentrales leken de droom van een oversteek via SUP eindelijk te doen uitkomen. Of wel?

Het feit dat de avonturier 10 jaar later eindelijk zijn droom kon verwezenlijken, heeft hij ook te danken aan zijn reacha-trailer, want hiermee werd de grootste hindernis overwonnen:

"Zonder de mogelijkheid om mijn uitrusting op een aanhangwagen in te pakken, zou mijn droom al na een paar kilometer mislukt zijn. Waterloze rivieren, talrijke scheepssluizen en elektriciteitscentrales, gebrek aan vergunningen en kanaaltunnels zouden anders onbegaanbare obstakels zijn gebleven."
Met de SUP in de Alpen

Het begin is moeilijk - de eerste 100 km naar de start op de Oberalp-pas waren te voet.

Flexibele uitrusting als A en O

Als je met Thomas Oschwald praat over zijn ongewone reis op het water, ontmoet je een persoon die bewust niet op zoek is naar avontuur in afgelegen plaatsen, maar midden in de beschaving - idealiter ook op zijn stoep. De onzekerheid over een route die nooit op deze manier is afgelegd, baarde hem geen zorgen, maar - en dat is belangrijk voor hem - hij wil zo worden uitgerust dat hij flexibel kan reageren op alle mogelijke gebeurtenissen:

"Als het gaat om de apparatuur, wil ik er zeker van zijn dat mijn project niet zal falen bij de eerste kleine problemen. Mijn apparatuur moet dus flexibel kunnen reageren op alle reële en mentale obstakels. In mijn opblaasbare stand-up paddle board en reacha trailer vond ik de perfecte combinatie voor mijn reis van de bron van de Rhône naar de bron van de Rijn."

Over ruw en glad met de reacha

Zo had Thomas Oschwald een aantal etappes op weg naar Bazel, waar waterkrachtcentrales of scheepssluizen met tussenpozen van enkele kilometers herhaaldelijk in de weg zaten, waardoor het voor hem onmogelijk was om zijn reis met de SUP voort te zetten. Hij peddelde dan aan wal en kon zijn SUP dan op zijn raechawagen laden (opgevouwen of nog opgeblazen), inclusief zijn peddel die hij altijd bij zich had:

"Dankzij de grote flexibiliteit van mijn reacha-trailer kon ik de breedte en de lengte van mijn trailer met een paar eenvoudige stappen aanpassen aan de afmetingen van mijn tassen en mijn plank. De tassen pasten perfect op de trailer en vormden een stabiele basis voor de plank. Bovendien werd de breedte exact aangepast aan de breedte van de staart van mijn SUP-plank, zodat ik de trailer eenvoudigweg achteraan op de plank kon plaatsen tussen de hindernissen die daarop volgden."
Met de SUP op de Rijn

Omdat de reacha trailer gemakkelijk uit elkaar te halen is, kon Thomas deze ombouwen tot een krukje.

Trekken of duwen? Het belangrijkste is om vooruit te komen!

Op sommige dagen was Oschwald zelfs genoodzaakt om enkele uren over het pad te lopen. Voor waterarme rivieren, orkaanachtige tegenwind of onbegaanbare kanaaltunnels reed de stand-up paddle-liefhebber steeds weer aan wal. Oschwald was toen natuurlijk bijzonder dankbaar voor zijn reacha-trailer, niet alleen omdat hij gemakkelijk te beladen was tot 50 kg of 60 kg (maximaal 35 kg kan worden vervoerd op een fietskar), maar ook omdat hij deze kon trekken en duwen en dus geen lading aan één kant hoefde te dragen:

"Ook al lag er 50 kilo of meer op mijn reacha trailer op zulke etappes, toch vloog ik over het asfalt. Dit was te danken aan de goed ondersteunde wielen en de mogelijkheid om de trailer perfect in balans te brengen. Ik heb de trailer vaak met een lichte voorlading geduwd. Ik kon dus gewoon mijn handen op het handvat leggen en de aanhangwagen voor me duwen met nauwelijks enige moeite. Alleen bergopwaarts trok ik het achter me."

Thomas Oschwald moest een aantal van de kanaaltunnels via wegen en paden omzeilen...

Handig en multifunctioneel

Alleen vanaf de monding van de Rijn zijn we uitsluitend op het water verder gegaan. Van daar tot kort na Bazel peddelde Oschwald een enorme afstand met zijn SUP: meer dan 1000 kilometer trotseerde hij de grillige stromingen van de Rijn. Zijn reacha trailer lag op dit lange podium gedemonteerd op het bord - eigenlijk. Want op stormachtige dagen met slecht weer of sterke stroming werd de reacha weer gebruikt - alleen niet als aanhanger:

"Op stormachtige dagen en in extreme stromingen, die ik alleen zittend kon overwinnen, bouwde ik een krukje uit de wielen en de dissel om de krachten van de natuur te kunnen trotseren tijdens het zitten. Een ander kenmerk dat ik spontaan ontdekte en mezelf verschillende keren van een mislukking redde."

Oschwald moest de laatste kilometers naar de bron van de Rijn weer te voet afleggen en gebruikte de reacha voor het eigenlijke doel: als aanhanger.

SUP campingtour in de Alpen

De laatste kilometers naar de bron van de Rijn zijn weer te voet de bergen in...

Eindelijk aan de finish - zonder een enkele fles water

Oschwald heeft na twee en een halve maand en bijna 3000 kilometer eindelijk zijn bestemming bereikt. Op zijn reis "zeilde" hij met zijn SUP door zes landen en legde hij een afstand van meer dan 2000 km af - en dat zonder gebruik te maken van een enkele plastic waterfles. Dit was een ander doel van zijn stand-up paddling tour: Oschwald gebruikte bewust geen flessenwater, omdat hij zelf wilde ontdekken "hoe moeilijk de weg naar schoon drinkwater kan zijn", of niet.
Volgens hem was dit niet altijd gemakkelijk, maar uiteindelijk was hij dankzij zijn reacha vrij flexibel in zijn zoektocht naar geschikte waterpunten:

"Het was een gevecht tegen de stroming van de Rijn en tegen zijn eigen wanhoop. Maar hoe groot de problemen en obstakels ook waren, ik kon ze steeds weer vermijden dankzij mijn reacha-trailer."
Klimmen met de SUP naar de bron van de Rijn

De laatste meters dan met de SUP op zijn rug over vaste touwroutes

De vervulling van een 10-jarige droom

We waren bij reacha superenthousiast toen we voor het eerst hoorden over de ongewone reis van Thomas Oschwald. Het feit dat een van onze reacha supporters zo'n opmerkelijke afstand had afgelegd, vulde ons met trots en natuurlijk met dankbaarheid. We zijn blij dat we Thomas hebben kunnen helpen zijn droom te verwezenlijken. Het zal ook niet zijn laatste droom zijn geweest of zijn laatste tournee, zoals hij zelf heeft gezegd:

"Een 10-jarige droom mag dan uitkomen, maar er zijn veel nieuwe dromen geboren. Ideeën en projecten die wachten op vervulling: Grote en kleine tours, die me meenemen naar de wereld en diep van binnen. De onzekerheid wacht op mij en wil ontdekt worden. Niet in een rechte lijn, maar vol obstakels en problemen."

Tot slot wensen we Thomas voor de toekomst toe dat hij alle obstakels die zich op zijn reizen voordoen, kan overwinnen - ook altijd met plezier... Hand- of fietskar van het huis van reacha.

Meer informatie over STAND UP FOR SAFE WATER en andere projecten van Thomas Oschwald kunt u vinden op www.teachandtravel.ch.

Kanoën met de SUP op de bron van de Rijn

Bestemming bereikt - Thomas Oschwald peddelt alleen aan de bron van de Rijn

Schrijf een reactie

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Suche